Saako työnantaja kerätä palautetta työntekijöiden kasvokuvilla?

Saako työnantaja kerätä palautetta työntekijöiden kasvokuvilla?

Valtakunnallinen vaatekauppaketju ilmoitti alkuvuodesta työntekijöilleen alkavansa kerätä palautetta asiakaspalvelutableteilla, joihin työntekijät kuvattaisiin myyjäkohtaisen palautteen antamista varten.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on antanut työntekijöilleen ohjeistuksen, jonka mukaan työntekijät voivat osallistua kuvauksiin, mutta työntekijä voi kieltää kuvansa käyttämisen asiakaspalautteen keräämisessä.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan henkilöstöä koskevan asiakaspalautteen keräämiselle pitää olla selkeät perusteet. Mikäli palautteen perusteella arvioidaan työntekijöiden luotettavuutta, on palautteen keräämiselle oltava tavallista painavampia syitä. Työnantajan on Aarnion mukaan perusteltava palautteen keräämisen tarpeellisuus sekä luotettavuuden arvioinnin syyt työntekijälle.

Työntekijöiden henkilötietojen suojaa säätelee laki yksityisyyden suojasta työelämässä. PAMin mukaan kuvien käyttämisen palautteen keräämisessä ei katsota olevan lain vastaista, mutta sen tarpeellisuus on perusteltava riittävän hyvin.

Asiasta uutisoi Edilex 20.4.2016.

https://www.edilex.fi/uutiset/48201