Savon Sanomat haastatteli asianajaja Jyrki Piiparista asuntoriitojen määrän kehityksestä.

Savon Sanomat haastatteli asianajaja Jyrki Piiparista asuntoriitojen määrän kehityksestä.

Savon Sanomissa julkaistiin 15.8.2016 laaja artikkeli asuntoriitojen määrän kehityksestä. Artikkelia varten haastateltiin asianajaja Jyrki Piiparista, joka on huolissaan oikeudenkäyntikulujen kehityksestä hometalojutuissa.

 

Kiinteistön virhettä tai muuta sopimusrikkomusta koskevat riita-asiat ovat lisääntyneet tuomioistuimissa viimeisen kymmenen vuoden aikana lähes 60 prosentilla. Kuluttajariitalautakunnassa asuntojen kauppariidat taas ovat vähentyneet.

Tutkija Martti Häkkänen Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta arvelee kehityksen liittyvän pitkiin käsittelyaikoihin. Kuluriskin kannalta Häkkänen suosittelisi asian viemistä ensin Kuluttajariitalautakuntaan.

Omakotiliiton lakineuvonnan lakitoimistoihin kuuluvassa Asianajotoimisto Kontturi & Co Oy:ssa selitystä pidetään uskottavana. Toimitusjohtaja Jyrki Piiparinen sanoo, että kiinteistökaupan virhettä koskevat jutut ovat olleet tasaisessa kasvussa jo pidempään. Esimerkiksi niin sanottujen hometalojuttujen määrä on kasvanut.

Piiparisen mukaan ihmisten tietoisuus sisäilmaongelmista ja niiden yhteydestä terveysoireisiin on kasvanut. Huoli on kasvanut osin aiheesta ja osin aiheetta.

Piiparisen mukaan monissa asuntokiistoissa toisena osapuolena on nykyään nuori pari, joka on ostanut esimerkiksi 1950-luvun rintamamiestalon ottamatta selvää talon kunnosta tai siitä, miten taloa tulisi huoltaa.

Piiparisen mukaan vaurioituneet talot ovat usein iäkkäitä ja vaatisivat joka tapauksessa laajaa peruskorjausta. Tällöin laajankaan alapohjavaurion korjauksen korvaaminen ei välttämättä kuulu yksin myyjän vastuulle. Riitaa aiheuttaa myös harhakäsitys kaupan vastuun vanhenemisesta viidessä vuodessa. Reklamaatio on tehtävä kohtuullisessa ajassa siitä, kun virhe havaittiin tai kun se olisi pitänyt havaita tämän viiden vuoden ehdottoman takarajan sisällä.

Asunto-osakkeiden kaupoissa yleisimmät riidat liittyvät tiedonantovirheeseen eli siihen, onko ostajalle mennyt ajantasainen ja riittävä tieto tulevista remonteista.

Piiparisen mukaan asunto-osakkeen ostajan kannattaa tarkastaa isännöitsijän todistus ja siitä löytyvä pitkän tähtäimen korjaussuunnitelma.

 

Linkki artikkeliin: http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Asuntojen-kauppariidat-siirtyneet-k%C3%A4r%C3%A4jille-k%C3%A4r%C3%A4j%C3%A4juttujen-m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4-kasvanut-kymmeness%C3%A4-vuodessa-reilusti/817385