Asianajajat Jyrki Piiparinen ja Harri Kontturi osallistuivat Kansainvälisen Asianajajaliiton IBA:n kongressiin Washingtonissa

Asianajajat Jyrki Piiparinen ja Harri Kontturi osallistuivat Kansainvälisen Asianajajaliiton IBA:n kongressiin Washingtonissa

14370094_878646578902145_2274560124419487034_n

Kansainvälisen Asianajajaliiton IBA:n kongressi pidettiin tänä vuonna Washingtonissa 18–23. syyskuuta. Toimistoltamme kongressiin osallistuivat asianajajat Jyrki Piiparinen ja Harri Kontturi. Piiparinen ja Kontturi ovat jo vuosien ajan osallistuneet IBA:n kautta kansainväliseen toimintaan ja luoneet laajan kollegaverkoston ympäri maailmaa. Viikon aikana he saivat kuulla, mihin suuntaan asianajorintamalla ollaan maailmalla menossa.

Ajankohtaisten esitysten keskiössä olivat muun muassa hiljattain tapahtunut pommiräjähdys New Yorkissa sekä turvallisuusviranomaisten tasapainottelu ihmisoikeuksien ja turvallisuusriskien hallinnan välillä. Tilaisuuksissa sivuttiin myös USA:ssa kiihtyvää presidentinvaalikamppailua ja sosiaalisen median roolia ihmisten mielipiteiden muodostumisessa.

Huippukiinnostava oli mm. paneeli, jossa panelistit eri puolilla maailmaa käsittelivät Wikileaks- ajan yksityisyyden suojaa Googlen ja Microsoftin kaltaisten palveluntarjoajien kannalta sekä lehdistön vapauden kannalta. Monet korostivat kansallisten sääntöjen merkitystä, ja nostivat esille ranskalaisen tuomioistuimen tapauksen, jossa on vahvistettu yksilön oikeus tulla unohdetuksi. Tämän ratkaisun seurauksena hakukoneiden hakutuloksista kaikkialla maailmassa on yksityisen vaatimuksesta poistettava aineisto, jolla ei ole uutis-, tms. arvoa.

Iba konferensseissa on mahdollista osallistua myös monenlaisille ekskursioille. Tänä vuonna asianajajamme pääsivät kurkistamaan USA:n korkeimpaan oikeuteen ja sen päätöksentekoprosessiin. Koska he olivat Amerikassa, Korkeimmasta oikeudesta oli mahdollista hankkia jopa asianmukaisilla tunnuksilla oleva ajannäyttäjä mukaan. Piiparinen ja Kontturi kävivät myös perehtymässä siihen, miten konkreettisesti lait USA:ssa laaditaan. He vierailivat Kongressissa, jossa saivat todeta, että lainlaatijat olivat edustajainhuoneessa paikalla käymässä kiivasta keskustelua vielä iltamyöhään.